Wanita paling bimbang dengan proses penuaan kan??
Proses penuaan yang berlaku pada adalah proses semulajadi yang tidak dapat dielakkan.
Namun kita boleh berusaha untukmelambatkannya kan??
Bagi sesetengah orang, proses penuaan merupakan suatu
mimpi ngeri, terutamanya bagi mereka yang sangat
mementingkan kecantikan fizikal (luaran).
Proses penuaan
merupakan proses semulajadi yang tidak mungkin boleh
dielakkan, tetapi ia boleh diperlahankan dengan pemilihan
makanan yang betul dan seimbang (melainkan menjalani
pembedahan plastik untuk kecantikan yang mana
diharamkan dalam Islam).
Pada asasnya, makanan yang bahaya (yang banyak
menyumbang) kepada paras gula dalam darah akan
menyebabkan proses penuaan yang cepat, termasuklah kulit
berkedut dan sendi-sendi yang sakit atau bermasalah.
Pengurangan pengambilan makanan yang menyebabkan
cepatnya proses penuaan ini dapat mengurangkan ketuaan
dan sentiasa awet muda di mana seseorang itu kelihatan 5-
10 tahun lebih muda daripada umur yang sebenar.
Oleh itu, pilihlah makanan yang sesuai yang dapat
mengurangkan proses penuaan yang cepat iaitu
proses glycation, keradangan (inflammation) dan
pengoksidanan.
Di antara tanda penuaan ialah kulit berkedut, rambut
semakin menipis atau botak, fungsi organ-organ yang
menurun, sendi-sendi yang sakit, dsb.
Makanan yang tidak baik yang mana mempercepatkan
proses penuaan, termasuklah:
1. Makanan berasaskan gandum
Ini berkaitan dengan proses glycation dalam badan dan
bahan yang dinamakan Advanced glycation End Products
(AGEs).
Bahan AGEs ini mempercepatkan proses penuaan dan
merosakkan organ-organ, sendi dan menjadikan kulit
berkedut.
Apakah faktor yang meningkatkan AGEs?
Paras gula yang tinggi dalam darah didapati
mempercepatkan lagi pertambahan bahan AGEs ini dalam
badan. Jadi, tidak hairanlah kebanyakan
pesakit diabetes kelihatan lebih tua daripada umur
sebenarnya.
Apa kaitannya dengan makanan yang mengandungi
gandum?
* Gandum mengandungi karbohidrat khusus yang
* Gandum mengandungi karbohidrat khusus yang
dinamakan Amylopectin-A, yang didapati mempercepatkan
peningkatan paras gula dalam darah berbanding dengan
karbohidrat daripada bahan makanan yang lain. Ini
bermakna, makanan berasaskan gandum (seperti roti, bijirin
daripada gandum, muffin, dsb.) akan meninggikan paras
gula dalam darah.
* Gandum juga mengandungi gluten iaitu bahan yang
memberi kesan buruk atau mengganggu kesihatan.
Oleh itu, kurangkan pengambilan makanan yang berasaskan
Oleh itu, kurangkan pengambilan makanan yang berasaskan
gandum.
Produk roti dari gandum yang dibakar sehingga
berwarna coklat tua/hangus/berkerak
Produk ini mengandungi bahan kimia karsinogen iaitu
Produk ini mengandungi bahan kimia karsinogen iaitu
acrylamides yang dikaitkan dengan risiko kanser dan
mempercepatkan proses penuaan.
Selain itu, acrylamides juga didapati tinggi
dalam sumber karbohidrat lain yang juga dibakar atau
digoreng terlalu garing dan hampir hangus, seperti kentang
goreng yang terlalu garing.
Namun begitu, bahan acrylamides berkarsinogen ini dapat
dibasmi dengan pengambilan makanan yang betul yang
boleh melawannya.
2. Makanan yang boleh menyebabkan keradangan
pula ialah bahan yang berasaskan jagung
(termasuklah bijirin (emping) jagung, corn chips, sirap
jagung, dsb.),
minyak kacang soya, minyak sayuran lain yang mengandungi
lemak yang
diproses, dan gula berlebihan (dalam bentuk gula-gula, kek,
minuman bergas yang manis, dsb.).
Susah nak tinggalkan makanan-
makanan macam ni kan???
semuanya feveret kot!!
MUDAHKANNYA DENGAN VIVIX!
Apakah itu Vivix™?
Vivix™ mengandungi resvestrol.
Resvestrol adalah antioksida yang sangat tinggi, anti-
inflamasi (anti keradangan) dan anti-kanser.
Ramuan utama yang digunakan dalam menghasilkan Vivix™
adalah bahan yang sukar ditemui. Iaitu campuran unik
botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine,
Elderberi Eropah dan Lobak Ungu.
Mengapa menggunakan bahan-bahan yang tidak pernah
didengar pun?
Sebab bahan-bahan tersebut sangat kaya dengan polifenol.
Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada
sebatian tanaman yang mengandungi khasiat
antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.
Semua bahan-bahan ini sukar ditemui dan sangat mahal
dibeli secara mentah.
Vivix telah direk a khusus untuk menangani 4 mekanisme
utama penuaan selular dan Shaklee mempunyai bukti
saintifik untuk menyokong semua tuntutan untuk bahan-
bahan dalam Vivix.Dalam kajian makmal,
ramuan Vivix ™ telah ditunjukkan memberi kesan
kepada empat mekanisme utama penuaan selular iaitu:
1. Kerosakan DNA
setiap hari setiap sel dalam badan anda dihujani sehingga 1 juta serangan DNA perosak yang boleh merosakkan pangkalan data genetik sel.. yang mewujudkan kesalahtafsiran dalam database itu dan seterusnya boleh membawa kepada terjejasnya fungsi sel dan kurang panjang umur
2. Pengawalan Genetik
Vivix memberi kesan positif kepada pengawal genetik
iaitu dengan mengaktifkan satu pengawal genetik utama
bagi memperlambatkan tahap kemerosatan penuaan.
3. Pengeluaran Tenaga yang semakin menurun
Mitokondria iaitu kilang penghasilan tenaga dalam badan
menurun menyebabkan tenaga sel badan semakin lemah
dan mempengaruhi tahap metabolisma kita.
4. Pengumpulan AGE (Advance Glycation End Products)
AGE adalah proses tindakbalas yang berlaku antara sel protein dengan gula. Kerosakan sel berlaku disebabkan oleh penimbunan AGE yang berlaku.
Disebabkan Vivix™ mengandungi resvestrol iaitu antioksida
yang sangat tinggi maka dengan pengambilannya akan
memperbaiki dan menjadi benteng pertahanan pada
sebarang kerosakan sel.
Apabila sel-sel badan kita sentiasa di diperbaharui maka ia
dapat menghalang dan mencegah penyakit-penyakit yang
kronik seperti kanser, penyakit jantung, diabetes, Alzhemer,
lumpuh dan sebagainya.
PERUNDINGAN PERCUMA!!
0124432152
iR JULIA JAMIL
sid 998011
juliajamil79@yahoo.com
0 ulasan:
Catat Ulasan
TINGGALKAN LINK ANDA!! SAYA NAK BLOGWALKING