Isnin, 13 Oktober 2014

BAHAYA PARACETAMOL BAGI IBU HAMIL | PARACETAMOL MUDARATKAN TUBUH?

ADAKAH ANDA ANTARA INDIVIDU YANG SERING MENGAMBIL PARACETAMOL BILA DEMAM??
Paracetamol memanglah tak asing untuk kebanyakan orang. Ubat yang berfungsi sebagai penurun panas ini telah menjadi andalan yang paling popular. 
ubat ini dikenali sebagai analgesik (ubat penahan sakit) dan antipyretics (pengurang demam). Kebiasaannya paracetamol di ambil untuk melegakan sakit ringan dan sederhana seperti sakit kepala, demam, sakit otot, senggugut, sakit tekak, sakit gigi dan sakit belakang.

Tetapi tahukah Anda bahawasanya ubat ini berisiko untuk ibu hamil dan bayi? 

Bahaya Paracetamol Bagi Ibu Hamil

Beberapa ilmuwan sudah mengesahkan bahawasanya paracetamol memberi kesan pada pembentukan otak. Juga boleh membahayakan janin dengan cara serius.
Ilmuwan membuat percubaan pada tikus yang berumur 10 hari. Apabila dewasa, tikus yang diberi paracetamol dapat dibuktikan mempunyai kelainan serta hiperaktif.
Menurut beberapa pakar, paracetamol ini tak berpengaruh terhadap fungsi kognitif pada anak-anak, namun dapat merubah reaksi pada ubat saat mereka dewasa.
Dokter memngingatkan wanita hamil yang telah memasuki fasa akhir kehamilannya untuk lebih berhati-hati dalam pengambilan paracetamol.
Hal yang sama juga berlaku untuk anak-anak. Jika suhu tubuh kurang dari 38 maka tak perlu berikan paracetamol ini, tetapi bila panasnya telah melebihi, baru paracetamol boleh di berikan.
Di samping itu, pengambilan paracetamol secara berlebihan boleh memberi kesan kepada kerosakan hati dan denyutan jantung.


 Kesan Buruk Paracetamol

Menurut penyelidik perubatan :

paracetamol sebenarnya tidak begitu berkesan seperti yang dianggap semua pihak.

Paracetamol mempunyai kesan sampingan yang buruk seperti:-
Asma
Kurang daya tumpuan
Hiperaktif -Attention deficit

Pengambilan paracetamol dengan perut kosong cenderung untuk menerima kesan toksin


Jangan jadikan paracetamol sebagai ubat yang sering kali anda ambil dan telan apabila berasa kurang sihat walaupun ubat ini mudah di dapati dengan harga berpatutan.sekarang saya gantikan paracetamol dengan nutriferon shaklee untuk keluarga saya!!


PENGEDAR SAH SHAKLEE


Cash On Delivery 

SG PETANI, GUAR CHEMPEDAK, YAN-KEDAH
KEPALA BATAS, PERAI-PULAU PINANG

POSLAJU SELURUH MALAYSIA

0124432152
iR JULIA BINTI JAMIL
998011
juliajamil79@yahoo.com

0 ulasan:

Catat Ulasan

TINGGALKAN LINK ANDA!! SAYA NAK BLOGWALKING